Ohm kanunu simülasyonu, oldukça sade bir simülasyon olarak karşımıza çıkıyor. PHET tarafından üretilen Ohm Kanunu simülasyonu HTML5 ile yazıldığı için hem bilgisayarlarda, hem tabletlerde, hem de akıllı telefonlarda çalışan bir benzetim. Gerilim (voltaj veya potansiyel fark), elektrik akımı ve direnç arasındaki ilişkiyi keşfetmek için, bu değişkenleri sırayla değiştirmek bu simülasyonla mümkün. Fizik Dersi olarak Ohm Kanunu simülasyonunu Türkçeye çevirdik, kullanımınıza sunuyoruz.
Simülasyonu Başlat
Creative Commons (CC-BY) lisansıyla kullanılmıştır. PhET Interactive Simulations. University of Colorado Boulder
https://phet.colorado.edu
Ohm Kanunu simülasyonu nasıl kullanılır?
Simülasyon ilk açıldığında karşınıza V = IR denklemi çıkıyor. Ohm Kanunu formülünün altında bir basit elektrik devresi görüyoruz. Bu devre ekranın sağındaki değişkenleri değiştirdikçe, değişiyor. Gerilimi artırdığınızda daha fazla pil eklendiğini ve pillerin volt birimiyle potansiyel farklarını görebiliyorsunuz. Pil sayısı arttıkça devredeki toplam gerilim de artıyor. Direnci değiştirdiğinizde kırmızı silindirin içindeki siyah nokta sayısının değiştiğini görüyoruz. Daha çok siyah nokta olması direncin arttığı anlamına geliyor. Gerilimi ve voltajı değiştirdikçe, devreden geçen akımın da değiştiğini görüyoruz. Potansiyel fark volt (V), direnç ohm (Ω) cinsinden ölçülürken, akımın miliamper (mA) cinsinden ölçüldüğüne dikkat etmelisiniz.
Voltaj ve direnç değiştikçe Ohm kanunu formülünde bu değişkenlerin büyüklüklerinin de değiştiğini görüyoruz. Voltajı artırırsanız V harfi büyüyor, direnci artırırsanız R harfi büyüyor. İkisinin oranına göre de I harfinin büyüklüğü değişiyor.
Sadece formülü görmek yerine, bir deney yapıp veri toplasaydık daha iyi bir simülasyon olabilirdi. Ama bir mnemonik olarak kullanılabilecek sade bir simülasyon.