Mekanik enerjinin sürtünme olmadığı zaman korunduğunu öğrenmiştiniz. Peki sürtünme olduğunda mekanik enerji korunur mu? Ya toplam enerji? Aslında bu konuyu daha önce 9. sınıfta öğrenmiştiniz ama unutmuş olabilirsiniz, enerjinin korunumu yazısını isterseniz bir gözden geçirin. Kısaca özetleyelim. Sürtünme olduğu zaman, sürtünme kuvveti sistem üzerinde negatif iş yapar, bu nedenle mekanik enerji, yani kinetik ve potansiyel enerjiler toplamı korunmaz. Ama kapalı bir sistemde toplam enerji yani mekanik enerji artı sistemin iç enerjisi korunur. Bunu bir örnekle açıklayalım.
Şekildeki cisim v hızıyla sürtünmeli yatay düzlemde fırlatılmış. Sürtünme olduğu için bir süre sonra bu cisim durur. Yani ilk kinetik enerjisi son kinetik enerjisine eşit olmaz, potansiyel enerji de kazanmaz. Dolayısıyla mekanik enerjisi korunmaz. Çünkü sürtünme kuvveti negatif iş yapar. W= -Fsx. Ancak sistemi yüzey ve cisim olarak alırsanız, sürtünme kuvvetinin yaptığı işin yüzeyin ve cismin sıcaklıklarını artırdığını görürüz. Yani bu durumda sistemdeki toplam enerji korunur. Başlangıçtaki kinetik enerji yüzeyin ve cismin iç enerjisine dönüşür. Soru çözerek devam edelim.
Örnek soru 1
Şekilde gösterilen 4 kg kütleli bir cisim kinetik sürtünme katsayısı 0,5 olan yatay düzlemde hareket etmektedir. Cismin başlangıç hızı 10m/s’dir. Hızı 2m/s olunca cisim başlangıç konumuna göre kaç metre yer değiştirmiş olur?
Çözüm
Mekanik enerji korunmuyor ama toplam enerji korunuyor.
EToplam = E1 = E2 + Fsx
FS = mgk = 4.(10).0,5 = 20 N
\frac{1}{2}mv_1^2 = \frac{1}{2}mv_2^2 + F_sx
Örnek soru 2
Şekildeki sürtünmesiz eğik düzlemin tepe noktasından m kütleli cisim serbest bırakılıyor. Cisim sonra kinetik sürtünme katsayısı 0,5 olan yatay düzlemde ilerlemeye başlıyor. (a) Cisim yatay düzlemde 5 m yol aldığında hızı kaç m/s olur? (b) Cisim yatay düzlemde kaç metre yol aldıktan sonra durur?
Çözüm
Tekrar hatırlayalım. Mekanik enerji korunmuyor ama toplam enerji korunuyor.
(a) Başlangıç enerjisi son enerjiye eşit olmalı.
EToplam = E1 = E2 + Fsx
Başlangıçta sadece potansiyel enerji var.
E1 = mgh = (10 kg)(10 metre)m = 100m
Sürtünme kuvveti:
Fx = kmg = (0,5)(10)m = 5m
Sürtünme kuvvetinin yaptığı iş:
W = 5m(5 metre) = 25m
Son durumda kinetik enerji ve sürtünmenin yaptığı iş var.
E_2 = \frac{1}{2}mv^2 + Fx = \frac{1}{2}mv^2 + 25m
İki durumu birbirine eşitleyelim:
100 m = \frac{1}{2}mv^2 + 25m
v^2 = 150
v = \sqrt{150} = 12,25 m/s
(b) Bu daha kolay. Cismin sonunda durduğunu biliyoruz. Başlangıç enerjisi son enerjiye eşit olmalı.
E1 = + Fsx
mgh = F_sx
Sürtünme kuvvetini bulmuştuk:
100 m = 5 mx
Örnek soru 3
Düşey kesiti şekilde gösterilen yolda 4 kg kütleli bir cisim serbest bırakılıyor. Yolun sadece KL arası sürtünmelidir. Cisim L noktasından 2 m/s büyüklüğünde hızla geçtiğine göre hareket süresince ısıya dönüşen enerji kaç J olur?
Çözüm
Soru gözünüzü korkutmasın. Hep yaptığımızı yapacağız. Mekanik enerji korunmasa da toplam enerji korunuyor. İlk enerjiyi son enerjiye eşitleyeceğiz.
E1 = E2
E1 = mgh = (4)(10)(10) = 400 J
L noktasına gelene kadar cisim hem 6 m tırmandı hem de sürtünmeli yolda ilerledi. Sürtünmenin yaptığı işe Ws diyelim:
E_2 = mgh_2 + W_s + \frac{1}{2}mv^2
Şimdi eşitleyelim:
400 J = 248J + W_s
Sürtünme ve Enerjinin Korunumu ile ilgili simülasyon
Enerji kaykay parkı temel ilkeler PHET simülasyonu sürtünmeli durumlarda enerjinin korunumunu görselleştirmek için çok kullanışlı bir araç. Kurcalamanızı tavsiye ederim.
Sürtünme ve Enerjinin Korunumu ile ilgili kazanımlar
11.1.6.3. Sürtünmeli yüzeylerde enerji korunumunu ve dönüşümlerini analiz eder.
- Sürtünmeli yüzeylerde hareket eden cisimlerle ilgili enerji korunumu ve dönüşümü ile ilgili matematiksel hesaplamalar yapılması sağlanır.