Yüzey gerilimi bir sıvının yüzey katmanının esnek bir zar gibi davranmasına yol açan etkinin adıdır. Tüm sıvıların yüzeyleri sanki gerilmiş bir zarla kaplıymış gibi davranır. Bu olayda sıvı yüzeyi olası en küçük alanı kaplayacak şekilde büzülür. Yüzey geriliminin matematiksel modeli birim uzunluğa düşen kuvvettir.
γ = F/L
Birimi N/m’dir, ama kuvvet küçük olduğu için dyne/cm cinsinden de belirtilir. Bu 1 cm uzunluğunda bir zarı kırmak için kaç dyne kuvvet uygulamak gerektiği demektir.
Yüzey geriliminin nedeni nedir?
Yüzey geriliminin nedeni sıvı molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetidir. Sıvının iç kısımlarındaki moleküllerin etrafı diğer sıvı molekülleri tarafından sarılmıştır. Bir molekül her yanından eşit miktarda kohezyon kuvveti etkisi altında kalır. Ama sıvı ile hava sınırındaki moleküllerin üst taraflarında sıvı molekülü yoktur, sadece aşağı ve yanlara doğru çekilirler. Bu yüzden sınırdaki sıvı molekülleri ile yanlarındaki moleküllerin kohezyonu kuvveti daha güçlüdür.
Yukarıdaki resim su moleküllerinin iki boyutlu bir kesit modelini gösteriyor. Bir akvaryuma karşıdan bakıyor gibiyiz. Suyun iç kısmındaki A molekülü çevresini saran sekiz molekülden oluşan bir karenin merkezinde. Etrafındaki moleküllerin hepsi A molekülünü çekiyor. Suyun yüzeyindeki B molekülünün altında yalnızca üç, iki yanında da birer tane molekül var; üstünde hiç yok. B molekülünü yanlarındaki moleküller daha güçlü çekiyor.
Bir önceki resimde iki boyutlu kesite bakmıştık, bu resimde üç boyutlu bir modele üstten bakıyoruz. Üstten bakıldığında suyun yüzeyindeki B molekülünün yanlarındaki yine sıvı yüzeyinde bulunan moleküller tarafından çekildiğini görüyoruz. Yüzey gerilimi sıvının yüzeyinde olduğu için, bir molekül hem sağa ve sola hem de öne ve arkaya doğru çekilir.
Sıvı yüzeyindeki kohezyon kuvvetleri sıvının içindekilere göre daha güçlü olduğundan dolayı bir cismi sıvının yüzeyinde hareket ettirmek cisim sıvıya tamamen batmışken hareket ettirmekten daha zordur.
Yüzey gerilimi nelere bağlıdır?
- Sıvının türü: Suyun, etil alkolün ve cıvanın yüzey gerilimleri farklıdır, çünkü moleküllerinin yapısı farklıdır. 20 °C sıcaklıkta suyun yüzey gerilimi 0,073 N/m, etil alkolünki 0,022 N/m ve cıvanınki 0,472 N/m’dir.
- Sıcaklık: Sıcaklık arttıkça yüzey gerilimi azalır. Çünkü moleküllerin titreşim hareketleri artar bu nedenle aralarındaki kohezyon bağları zayıflar.
- Sabun ve deterjan eklemek: Bu maddelerin molekülleri sıvının moleküllerinin arasına girip kohezyon bağlarını bozar.
- Yüzey geriliminin özkütle ile ilişkisi karmaşıktır, doğrudan bir ilişki kurmamak gerekir.
Yüzey gerilimi örnekleri
Suyun üstünde yüzen toplu iğne
Toplu iğne çelikten yapılmıştır ve özkütlesi suyun özkütlesinin neredeyse sekiz katıdır. Aslında toplu iğnenin suda yüzmemesi batması gerekir, çünkü ağırlığı suyun kaldırma kuvvetinden büyüktür. Ama yukarıdaki resimde göreceğiniz gibi toplu iğneyi dikkatlice suyun yüzeyine yerleştirirseniz, yüzdüğünü göreceksiniz. Toplu iğnenin batmamasının nedeni suyun yüzey gerilimini kıramamasıdır. Eğer suya birazcık sıvı sabun eklerseniz iğne aniden batar. Eğer suya dokunup titreştirirseniz iğne yine batar. Aynı deneyi ataşlarla da yapabilirsiniz.
Suyun yüzeyinde yürüyen böcekler
Yukarıdaki resimdeki sivri sinekler suyun üstünde yürüyorlar. Çünkü ağırlıkları suyun yüzey gerilimini aşmaya yetmiyor. Ayrıca ayaklarının yüzey alanın geniş olması ağırlıklarını yayarak suyun yüzeyine uyguladıkları basıncı düşürüyor.
Bardaktan taşmayan su
Yukarıdaki resimde bir bardağın içine gıda boyasıyla renklendirilmiş su doldurulmuş. Bardak ağzına kadar dolu, hatta ağzını aşmış, ama su taşmamış. Bardağın cam kenarlarından yukarı doğru bombe yapan suyun yüzeyi, yüzey geriliminin güzel bir örneği. Bunun bir benzerini bozuk paranın üstüne damlalıkla su damlatarak da yapabilirsiniz. Su damlaları bozuk paranın üstünde dış bükey bir bombe yapacak.
Yüzey gerilimi ve günlük yaşamımız
Yüzey gerilimini en sık kullandığımız durum belki de temizliktir. Sıcaklıkla birlikte suyun yüzey gerilimi azalır, böylece su molekülleri bir arada tutunmak yerine sünger gibi delikli malzemelerin içine daha rahat girer. Ayrıca deterjanlar suyun yüzey gerilimini azaltır, böylece su molekülleri çamaşırların dokularının arasına daha kolay girer ve kirleri çözer.
Ebru sanatında suyun ve yağın farklı yüzey gerilimleri olmasından yararlanılır. Tübitak’ın Bilim Genç sayfasındaki şu deneyi yapmak isteyebilirsiniz, adım adım anlatılmış.
Yüzey Gerilimi ile ilgili Fizik dersi Kazanımları
9.2.3.1. Yapışma (adezyon) ve birbirini tutma (kohezyon) olaylarını örneklerle açıklar.
- Yüzey gerilimi ve kılcallık olayının yapışma ve birbirini tutma olayları ile açıklanması ve günlük hayattan örnekler verilmesi sağlanır.
- Yüzey gerilimini etkileyen faktörlerin, günlük hayattaki örnekler ile açıklanması sağlanır.
- Adezyon, kohezyon, yüzey gerilimi ve kılcallık ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
hiç beğenmedim çok kötü keşke madde madde olsaydı
Madde madde çıkarma işi de senin. Bilgi burada, anlamak için senin de çaba sarf etmen gerekmez mi?
Bilgi her yerde var.Önemli olan düzenli yazmak
iyi dedin Onur. Admin notları düzenli yazarsan öğrenciler açısından iyi olur.
İyi dedin alperen
admine katılyorum çok güzel emğinize sağlık performans ödevim inşallah sizin verdiğiniz bilgilerle çok güzel olucak keşke her internet sitesi sizin gibi olsa
çok haklısın
Gayet güzel açıklamış admin .
bencede katılıyorum sanan
Çok güzel bir site olmuş tebrikler ?
fizikk manyaqı yım ulan ben efso o bişi bu derssss tem tem tem tem
ay kafam karıştı yha
Tam olarak hangi sorular var kafanda? Neyi netleştirmeye çalışıyorsun?
Havuzdan çıkan bir kimsenin saçının yapışık olmasında yüzey geriliminden bahsedebilir miyiz?
Saçların birbirine yapışmasını su ile saç arasındaki adezyon kuvveti sağlıyor gibi görünüyor. Saçlarınızda oluşan su damlalarının sebebi su tanecikleri arasındaki kohezyon kuvveti, dolayısıyla yüzey gerilimi.
Merhaba hocam öncelikle çok güzel anlattığınızı söylemek isterim. Yukarıda ‘Yüzey geriliminin özkütle ile ilişkisi karmaşıktır, doğrudan bir ilişki kurmamak gerekir.’ demişsiniz. Neden?
İkinci sorum: Yüzey gerilme kuvveti yüzey alanı ile bir ilişkisi var mıdır?
Düşününce vardır gibi geliyor, ama emin değilim. Örneğin bir sabun balonunu ele alalım. Çok büyük bir balonun mu yoksa daha küçük bir balonun mu yüzey gerilimi daha fazladır?
Öncelikle elinize emeğinize saglik Ben bi soru soracaktım
Civanın yüzey geriliminin büyük olması kılcal borularda yukarı doğru hareket etmesinde etkili midir
Çok güzel çok beğendim projemde kullandım 🙂
sulu boya fırçasının su dışında birleşmesi su içinde ayrılmasında yüzey geriliminin rolü var mıdır varsa neden
bayağı ıyı anlatılmış tebrik ediyoru
suyun üzerine yüzen toplu iğnede adezyon kuvvetinden de bahsedebilir miyiz?
açıklamalar güzel, teşekkür ederiz
Tek sorunum , cümleleri çevirememek fotoğraf çıkaramadım ödevi yaparken ve şimdide örneği yazamıyorum!
kül,sabun ve deterjan eklenirse yüzey gerilimi nasıl değişir?
çok güzel anlatmışsın bu arada admin <3
merhbalar. Sayfanız cok guzel cok yardimci oldu ama lakin 2 konu başlıgım yok onlarida yazarsaniz sevinirim .??
1-) yuzey gerilimin gunluk hayatta sagladigi. YARARLAR
2-) yuzey gerilimin gunluk hayatta veridigi ZARARLAR
lutfen uzunca olsun rica ediyorum performans odevi ???
gayet açıklayıcı olmuş.tşk
Yüzey gerilim göstermeyen madde var mıdır?
Hocam bilgiler sağlam kaynak alabilirsem mutlu olurum.
Çok güzel açıklamışsınız emeğinize sağlık, biraz akedemik boyutta açıklama yaptığınız için arkadaşlar tam anlamlandiramamis olabilir, lakin net bir şekilde olayı açıklamışsınız
Gerçekten güzel anlatınız ??
Örnekler çok açıklayıcı olmuş. Emeğiniz için teşekkürler
güzel yazmışsın eline sağlık
Herkezin eline emeğine sağlık ben çok beğendim tebrikler??
sayın admin proje ödevi için soruyorum yuzey gerilimi kılcallık etkisiyle nasıl bulunur sorum her internet sitesini ziyaret etmeme regmen bulamadım
çok güzel olmuş emeğin için sağolll