Hareket nedir? Hareket çeşitleri nelerdir? Örnekler

Çok basit gibi görünebilir, ama bilim insanlarının hareket nedir sorusuna tam bir cevap verebilmeleri 17. yüzyılı bulmuştur. Bunun ardından fizik büyük ilerleme kaydetmiştir. Hareket çeşitleri nedir anlamak için önce bu kavramı incelememiz gerekir.

Bu önemli kavramı kelimelerle, şekillerle ve grafiklerle gösterebiliriz. Fizikte hareket belli bir zaman aralığında bir cismin yer değiştirmesidir, böyle bir cismin daima bir hızı vardır. Bir cismin konumu değişmiyorsa olduğu yerde durur. Bazı cisimler ivmelenir: hızlanabilir, yavaşlayabilir ya da yönleri değişebilir.

Seçtiğiniz referans noktasına göre bir şey duruyor gibi de, hareket ediyor gibi de görünebilir.

Üç temel çeşidi vardır: öteleme, dönme ve titreşim.

Öteleme

hareket çeşitleri öteleme
Bu motosikletli düz bir yol boyunca ilerliyor

Bir cisim düz bir yol boyunca, belirli bir doğrultuda ve yönde ilerliyorsa öteleme hareketi yapıyordur. Örneğin:

  • Bir trenin düz bir ray boyunca ilerlemesi
  • Bir binanın tepesinden atılan bir topun yere düşmesi
  • Buz pateni pistinde bir doğru boyunca ilerleyen patenci
  • Yürüyen merdivenler
  • Düz bir yol boyunca kayan bir kızak

Dönme

Bir cisim belli bir nokta etrafında dönüyorsa dönme hareketi yapıyordur. Örneğin:

  • Helikopterin pervanesi
  • Saatin akrep ve yelkovanı
  • Lunaparktaki dönme dolap
  • Bir ipin ucuna bağlanan bir cismin döndürülmesi
  • Giden bir otobüsün tekerleği
  • Ayın Dünya’nın etrafında dolaşması
  • Gezegenlerin Güneş’in etrafındaki dönmesi
  • Güneş sisteminin Samanyolu galaksisi merkezine göre dönmesi
hareket çeşitleri dönme
Bu dönme dolap adı üstünde dönüyor

Dolanma

Dönmenin özel bir durumu dolanmadır. Bir cismin kendi ekseni etrafında dönmesidir. Örneğin:

  • Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi
  • Topacın dönmesi
  • Jiroskopun dönmesi

Titreşim

hareket çeşitleri titreşim
Bu sarkaç salınıyor yani titreşim yapıyor

Bir cisim bir denge noktasının bir o tarafına bir bu tarafına salınıyorsa titreşim hareketi yapıyordur. Aşağıdakiler titreşimin örnekleridir:

  • Salıncakta sallanan bir çocuk
  • Tavana bağlanmış bir yayın ucuna bağlanan cismi aşağı çekip bırakınca aşağı yukarı salınması
  • Sarkacın bir uçtan diğer uca gidip gelmesi
  • Gitar telinin titreşmesi
  • Bungee jumping yapan bir kişi
  • Su yüzeyindeki dalgalar
  • Ses dalgaları

Hareket ve türleri video

Hareketi okuyarak öğrenmek harika. Ama hareketi izlemek de lazım. Aşağıdaki kısa videoyu izlemenizi öneriyorum.

Hareket nedir sorular

  1. “Evrende hiç bir şey durmaz, her şey her zaman hareket halindedir” diye iddia eden biri haklı mıdır? Neden? Yorumlara cevabınızı yazabilirsiniz.

Hareket Çeşitleri ile ilgili Fizik dersi Kazanımları

9.3.1.2. Cisimlerin hareketlerini sınıflandırır.

  • Deneylerden veya simülasyonlardan yararlanarak öteleme, dönme ve titreşim hareketlerine örnekler verilmesi sağlanır.

“Hareket nedir? Hareket çeşitleri nelerdir? Örnekler” üzerine 47 yorum

  1. Bana göre evrendeki her cisim hareket halindedir.Bunun sebebi her şeyin atomlardan oluşmasıdır ve atomdaki elektronlar sürekli bir hareket halindedir.Dolayısıyla her cisim hareket halindedir.

    Yanıtla
        • Tabiki hareket ediyo güneşten gelen ışınlar nasıl dünyaya ulaşıyor sanıyorsun
          Ve ışık hızı diye bir şey var hareket etmeyen bir maddenin nasıl hızı olsun

          Yanıtla
        • Işık madde değildir.Madde tanımı nedir diye soracak olursa kütlesi hacmi
          ve eylemsizliği olan her şeye madde denir.Fakat ışığın kütlesi ve hacmi olmadığı için madde demen çok yanlıştır

          Yanıtla
          • Geri kalanlar nerede mesela yavaşlama hızlanma yön değiştirme gibileri…

        • Hareketin tanımında bir cismin belli bir zaman aralığında yer degistirmesidir diyor ışık bir cisim olmadığından hareket ettiğini düşünmüyorum

          Yanıtla
        • ya ışık diğer maddelere çarparak yaanısımayı sağlıyorsa ve böylece bizde onu hareket eden bir cisim olarak görüyorsak dünyadaki maddelerin ya hepsinin bence yansıtma özelliği var çünkü bir madde dahi ışığı yansıtmasaydı dünya bu kadar aydınlık olur muydu?

          Yanıtla
      • mesela şuan masamın üstünde duran kalem bile hareket halinde çünkü dünya sürekli dönuyor yanı özet olarak herşey hareket ediyotr

        Yanıtla
          • Bence hareket zamanın bir alt dalıdır. Etrafımızda hiç bir şey durağın değil her şey hareket halindedir çünkü her şeyin (pratonların, nötronların,elektronların… en küçük yapı taşı kuarklardır)kuaklar hareket halindedir ozaman hareketi sicim kuramı ile bağlıyabiliriz.

  2. Doğada her madde taneciklerden oluşmuştur. Ve her taneciğin keninde özgü bir hareketi vardır . Örneğin katılarda titreşim ; sıvılarda dönme , titreşim ; gazlarda öteleme ,dönme , titreşim gibi.

    Yanıtla
  3. Zaman’ın fiziksel hareket ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Daha çok insan ruhu ile ilgili bir durum. Çünkü, ancak belli bir biçimde var olan bir şey ölçülebilir. Zaman’ın varlığı yoktur, geçmiş artık yoktur, gelecek ise henüz var olmamıştır, şimdiki zaman ise ölçülememektedir. Fakat biz zamandan sanki var mış gibi bahsederi (kısa zaman, uzun zaman gibi sözcükler kullanırız ve karşıdaki de bunun ne olduğunu anlar) Aziz Augustinus “Nedir gerçekten zaman? Eğer hiç kimse bana sormazsa ne olduğunu biliyorum; ama bir soran olur da açıklamaya kalkarsam, bilmiyorum” Gök cisimlerinin hareketleri bazen yavaşlayıp bazen hızlanmakta fakat bizim için zaman hiç değişmemekte. Çoğumuz üç zaman dilimi olduğunu söyleriz (geçmiş, şimdi ve gelecek zaman) peki bu üç zamandan şimdiki zamanı nasıl ölçeriz ? ölçe-biliyorsak noktasal bir zamandır, o zaman da şu soru çıkar zaman durur mu? durmadığı aşikar. O halde geçiş olabilir mi? azalan (gelecek) ve biriken(geçmiş). Peki anılarımız? onları hatırladığımız zaman tekrar o anı yaşarız ? bu durumda geçmişi şimdiye getiririz. Geleceği de aynı şekilde beklentilerle nasıl olacağını bildirimlerle şimdide yaşarız. Titreşmeye başlayan, titremişi süren ve titreşimi biten sesi ele alalım. Sesin titreşiminden ancak titreşim bittikten sonra başlarız sesin şimdisi geçip gitmiştir zaten öyle de söz ederiz. “titreşiyor” dediğimiz an bile titreşmiştir. Ses titreştiği anda bile durmaz. Şu halde zaman, fiziksel harekete nasıl bağlı olabilir? Güneş dönmeyi bıraktığında ya da dünya etrafında dönmeyi bıraktığında zaman da bizim için durmuş olacak mıdır ?

    Yanıtla
  4. Zamanın gorelilgine dair…
    VAKİT
    VAKİT gitme vakti
    VAKİT seher vakti
    Ne gidişinin vakti öylesine
    Ne seherimdir vakit şiirler yazdığım
    Sadece vakit…
    Ne sizin bildiğiniz
    Ne de benim…
    (Quantum fiziği çalışırken Heisenberg belirsizlik ilkesi ile tanışınca ve einsteinin ozel görelilik ilkesi de eklenince zamama dair algılarımdaki degisimi anlatan basit bir şiir yazmıştım. Paylaşmak istedim…)

    Yanıtla
  5. haklıdır herşey hareket eder bunun nedeni her madde taneciklerden oluşur ve tanecikler hep hareket halindedir.d,ğer bir nedeni ise atomlardır atomun çekirdeği etrafındaki elekttronlar hareket halindedir.ve her madde atomdan oluşur. bu nedenle her madde hareket eder

    Yanıtla
    • belli bir kab içinde su ve onun içindede balıklar olsun bu kabı hareket ettirirsek su titreşir buraya kadar tamam ama içindeki su ve balıklar hareket etse dahi kab hareket etmez peki o kab
      madde olmuyomu yoksa her madde hareket etmezmi

      Yanıtla
  6. zamanı açıklamak için einsteinin izafiyet teorisini basitçe anlatışını okumanızı öneririm. Zaman ruh hali ile ilgili bir durumdur, güzel vakit geçirdiğinizde zamanın hemen geçtiğini hissedersiniz ancak kötü vakit geçirdiğinizde saniyeler geçmek bilmez. Zaman kısaca budur diye düşünüyorum. Hareket ise zamanın içerisinde gerçekleşir yani zaman bizim hareketlerimize bağlı olarak geçer. Hareket ve zaman ilişkisini böyle açıklayabilirim.

    Yanıtla
    • Kesinlikle hareket halindedir çünkü bütün maddeler taneciklerden oluşmuştur ve taneciklerde sürekli hareket halindedir

      Yanıtla
  7. Işıkta tıpkı bir ses gibi madde değildir fakat ışık ve ses yayılma hareketi yapar gibi hareketin 1600 kere kadar bir tanımının olmamasının nedeni hareketin göreceli olmasıdır cisim alınan referans noktasına göre hareket halinde olabilir veya olmayabilir

    Yanıtla
  8. Edwin Hubble evrenin sürekli genişlediğini kanıtlamıştı eğer evren sürekli dışa doğru büyüyorsa her maddenin hareket ettiğini düşünüyorum doğru mu?

    Yanıtla
  9. Sorunun cevabı aslında sayfasında yazılı;
    Seçtiğiniz referans noktasına göre bir şey duruyor gibi de, hareket ediyor gibi de görünebilir.
    Örnek verecek olursak;
    ***Güneşi referans noktası alırsak ve odamda sandalye üzerinde hareketsiz şekilde oturuyor olsam Aydan bana bakan birisi için (Dünya Güneş çevresinde dönme hareketi yüzünden) hareket halindeyimdir.
    ***Odamda ki masayı referans noktası alırsak ve odamda ki sandalye üzerinde hareketsiz şekilde oturuyor olsam Aydan bakan birisi için hareket halinde değilimdir.Çünkü referans noktamla beraber aynı hızla hareket ediyorumdur ve masa ile aramızdaki mesafe değişmiyordur.Aydan bakan birisi doğal olarak beni hareketsiz görür.Makro düzeyde hareket olayı referans noktası ve kime göre olduğu önemlidir.Her şey her zaman hareket halinde demek yanlıştır. Mikro düzeyde ise sanırım herşey hareket halindedir.

    Yanıtla
  10. Evet bence haklı çünkü evrende canlı veya cansız bütün varlıklar hareket halindedir.
    Kainattaki hiçbir nokta hareketsiz değildir. Mesela gezegenler, güneş ve güneş sistemi, Samanyolu Galaksi ve daha bir çoğu hareket eder. Ama biz bu hareketlerin bazılarını görebiliriz. Ve bazılarını da göremeyebiliriz. Bu benim düşüncem.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.