Cisim ve sistem fizikte çok önemli kavramlardır. Cisimlerin ve sistemlerin kütle ve yük gibi özellikleri vardır. Cisimlerin iç yapısı olmaz, sistemlerin olabilir. Evrende hem iç yapısı olmayan elektron gibi temel parçacıklar, hem de proton ve nötron gibi başka temel parçacıkların bir araya gelmesinden oluşan sistemler vardır. Protonlar, nötronlar ve elektronlar da birleşerek atomlar ve moleküller gibi iç yapısı olan başka sistemleri oluşturur. Atomun bileşenlerinin sayısı ve düzeni, farklı maddelerin farklı özelliklere sahip olmasına neden olur. Bakırla gümüşün farklı olmasının nedeni işte budur. Atomlar ve moleküller birleşerek makroskopik sistemleri oluşturur.
Cisim nedir?
Cisim iç yapısı olmayan bir nesne demektir. Evrende iç yapısı olmayan elektron ve kuark gibi temel parçacıklar vardır. Bu temel parçacıkların dışındaki her şey özünde sistemdir.
Sistem nedir?
Sistem birbiriyle bir şekilde ilişkili olan iki ya da daha fazla cismin bir araya gelmesinden oluşur. Bir şeyi cisim ya da sistem olarak modelleme seçimi, fiziksel bir durumu nasıl tanımlayacağınızı ve analiz edebileceğinizi belirlemenin temel bir adımıdır. Bir sistemin farklı durumlarda başka cisimler ya da sistemlerle nasıl etkileştiğini belirleyen özellikleri vardır. Bu özellikler sistemin iç yapısına bağlı olduğunda karşımızdaki bir sistem olarak değerlendirilmelidir. Eğer bu özellikler sistemin iç yapısıyla ilgili değilse böyle durumlarda karşımızdaki bir cisim olarak ele alınmalıdır.
Karşılaştığımız probleme göre karşımızdaki durumun, iç yapısı olmayan ya da ihmal edilebilecek bir cisim mi, yoksa bir sistem mi olduğunun ayrımı yapılmalıdır. Sistemi oluşturan parçaların özellikleri makroskopik sistemin davranışının modellenmesinde önemli olmadığında, sistemin kendisi bir cisim olarak ele alınabilir.
- İç etkileşimlerin çok az değiştiği, hiç olmadığı ya da bu etkileşimlerdeki değişimlerin ele alınan soru ile alakasız olduğu parçacıklar topluluğu bir cisim olarak ele alınabilir. Örneğin, serbest düşen bir topun hareketini anlamak için topun iç yapısını bilmeye gerek yoktur, bu durumda top bir cisim olarak ele alınabilir.
- Bazı parçacıklar temel parçacıklardır (örneğin, elektronlar). Protonlar ve nötronlar temel parçacıklardan (yani kuarklardan) oluşur ve ele alınan soruya bağlı olarak sistem ya da cisim olarak ele alınabilirler.
Bir sıcak hava balonu cisim midir sistem midir? Her ikisi de olabilir. Bu cevap vermeye çalıştığımız soruya bağlıdır. Eğer merak ettiğimiz şey havanın kaldırma kuvvetiyse, balonu cisim olarak ele alırız. Çünkü balonun iç yapısı kaldırma kuvvetini anlamak için önemli değildir. Ama eğer merak ettiğimiz şey balonun sıcaklığa göre nasıl genleştiğiyse, o zaman hava moleküllerinin davranışını anlamamız önemli olur. Bu durumda balonu bir sistem olarak ele alırız.
Kapalı Sistem nedir?
Kapalı sistem ya da yalıtılmış çevresinden yalıtılmış bir sistemdir. Çevresiyle etkileşmez, yani dış kuvvetler kapalı sistemlerde bulunmaz. Ama iç kuvvetler bulunabilir. Kapalı bir sistemin içindeki cisimler birbiriyle etkileşebilir, yani kuvvet uygulayabilir. Kapalı sistemler fizikte oldukça önemlidir, özellikle korunum kanunlarında işe yararlar. Örneğin, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu kapalı sistemleri ele alır.
Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık, devamını bekliyoruz…
Teşekkür ederim. Daha yazılacak çok şey var.
hastasıy dedeeeeee
liseye geçmeden konuları öğrenmeye çalışıyorum ama müthiş olmuş elinize sağlık
ben sinava bir gün kala calisiyorum aga
bu sene lgs sınavına girdim çok zordu ama en azından istediğim anadoluyu tutturdum.bana ailem 9.sınıfın çok zor olduğunu söylediler bende bütün tatilimi bırakıp 9.sınıf konularına çalışmaya başladım hiçbir konuyu bilmediğim halde konuyu gayet iyi anladım çok iyi bir sayfa olmuş hazırlayanın emeğine sağlık
Bende açik liseye yazildim ve hic birşe bilmiorum nasil çalişcam biraz fikir vere bilirmsnz
merhaba sevgili öğrenci ALLAH YARDIMCIN OLSUN.öncellikle azimli olmalsın ve cesaretli olmalısın bu yıllar hiç kolay olmicak konulara kitabından yada ders videoları anlatan hocalardan dinleyebilirsin açık öğretim tv diye bir kanal var açık öğretimi anlatıyor bol bol kitap oku spor yap spor yaparsan zihnin açılır konuları anlamazsan bile çalış mücadele et başarılar dilerim
Bende açık liseye yazıldım lgs ye girmeden ama çalışmaya çalışıyorum işte demin kimyanın ilk konusunu bitirdim şimdi fiziğe geçtim çok zor diyorlar ama bakıcam şimdi
Elinize sağlık, site çok güzel ve anlaşılır olmuş, çok beğendim. Ancak giriş bölümüne fizik nedir? neden ihtiyaç duyulmuştur? Amacı nedir? Birde bilimsel düşünce sistemi nedir, nasıl işler? bunlarla ilgili bir bölüm ekleseniz bu site kendini tamamlamış olur diye düşünüyorum. Elinize emeğinize sağlık, süper.
Gayet açıklayıcı olmuş, Teşekkür ederiz
Ya reis bayağı iyi tanımlamışsın hocanın tanımıyla birebirdi yani BU KADAR OLUR YAW:)
Ya resi ya sınav var ne yapıcam şaşırdım ya
BU KONULAR ÜNİVERSİTE SINAVINA YARDIMCI OLUYOR MU???
Cisim ve sistem arasındaki fark müfredatta yok. Diğerleri doğrudan müfredata göre hazırlandı.
çok sevdiğim hocamız ne yazk ki bir şey öğretmediği ve üstüne üstlük sınav yapcağı için burdan çaışıcam açıklayıcı ve anlaşılır olmuş eyw
Cismin tanımı diğer kaynaklarda maddenin şekil almış halidir diğe geçiyor yani cismin iki anlamımı var?
İki anlamı olabilir elbette.
Online dersten pek bir şey anlamadığım için kendi kendime çalışıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
bende anlamıyorum ya şimdi dersler de değişik keşke açık liseye geçseydim
Çok net bir anlatım olmuş, elinize sağlık.
Muhteşemm??
bu ben