Akışkan Basıncı ve Akış PHET Simülasyonu

Türkçe Akışkan Basıncı ve Akış PHET Simülasyonu HTML5 ile yazıldığı için hem bilgisayarlarda, hem tabletlerde, hem de akıllı telefonlarda çalışıyor.Akışkan basıncı ve akış PHET simülasyonu Türkçe önizleme

Simülasyonu Başlat

Creative Commons (CC-BY) lisansıyla kullanılmıştır.

PhET Interactive Simulations
University of Colorado Boulder
https://phet.colorado.edu

Akışkan Basıncı ve Akış PHET Simülasyonu nasıl kullanılır?

Simülasyon yüklenince karşınıza çıkan ilk ekranda üç seçenekle karşılaşacaksınız. Basınç Altında, Akış ve Su kulesi. Durgun sıvıların basıncının incelendiği Basınç altında simülasyonu ayrıca anlatıldığı için burada tekrar etmiyoruz. Su kulesi ekranı da henüz tam çalışmıyor, kodlama işinin bitmesini beklememiz gerekiyor, PHET ekibi bu konuda çalışıyormuş. Bitince burada da güncelleyeceğiz. Dilerseniz hala su kulesiyle oynayabilirsiniz ama hız göstergesi çalışmıyor henüz.

Bu simülasyonun en önemli ekranı “Akış” ekranı. Bu ekranla çalışmaya başlamanız için ilk açılan sayfada, ortadaki seçeneği seçmeniz gerekiyor. Sonra karşınıza içinde bir sıvının aktığı, kalınlığını değiştirebildiğiniz bir boru çıkıyor. Borunun altındaki ve üstündeki sarı kolları tutarak kalınlığını değiştiriyorsunuz. Ayrıca akış hızını ölçmek için hız göstergesi, akışkanın basıncını ölçmek için de basınç ölçer bulunuyor. Bunları tutup istediğiniz yere sürükleyerek ölçüm alabilirsiniz, aynı anda ikişer tane kullanmanıza izin veriyor simülasyon. İsterseniz akı ölçer de kullanabilirsiniz, bunu da sol üstteki kontrol panelindeki seçenekler arasında göreceksiniz. Akı ölçer ayrıca bulunduğu yerde borunun kesit alanını da ölçüyor. Akışkanın elemanlarını temsil eden kırmızı noktaları sağ üstteki kontrol panelinden “Noktalar” seçeneğini işaretleyerek görebilirsiniz. Sağ üstteki yuvarlak sarı cismin ortasındaki kırmızı düğmeye tıklarsanız yan yana ve ardarda dizilmiş siyah noktaları göndererek borunun içinde akışkanla birlikte nasıl hareket ettiklerini görebilirsiniz. Hacimsel akış oranını yani debiyi ve sıvının özkütlesini de değiştirebiliyorsunuz. Süreklilik denklemini ve Bernoulli ilkesini anlamak için önemli bir araç olarak kullanılabilir bu simülasyon.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.