Enerji aktarımı ve enerjinin depolanması nedir? Örnekler

Enerji aktarımı ya da transferi, bir sistemden diğerine, bir sistemden çevresine ya da çevresinden bir sisteme enerjinin verilmesi ya da alınması demektir. Çeşitli şekillerde enerji aktarılabilir.

İş ile enerji aktarımı

Enerjiyi aktarmanın yani transfer etmenin bir yolu iştir. Bir cisim üzerinde iş yaparak o cisme enerji aktarılır, böylece cismin enerjisi artar. Örneğin, bir kızağı iterek kuvvet uygularsanız kızağın üstünde iş yaparsınız ve hızını dolayısıyla kinetik enerjisini artırırsınız. Bir başka örnek de bir kitabı kitaplığa kaldırmaktır. Kitaba kuvvet uygulayarak kitabın yüksekliğini artırırsınız, yani potansiyel enerji kazandırırsınız. Kitaba uyguladığınız kuvvet iş yapar, yani kitaba enerji aktarır.

Isı ile enerji aktarımı

Enerjiyi aktarmanın bir başka yolu ısıdır. Sıcaklığı yüksek bir cisimden, sıcaklığı düşük bir cisme ısı yoluyla enerji aktarılır. Bir cisme ısı verilerek iç enerjisi artırılabilir. Örneğin, ocağın üstüne koyduğunuz çaydanlığa ısı vererek çaydanlığın içindeki suyun iç enerjisini artırırsınız, su ısınır.

Işınım ile enerji aktarımı

Isınan cisimler elektromanyetik ışınım yapar. Elektromanyetik dalgalar da enerji taşır. Isınan cismin enerjisini aktarmasının bir yolu da ışınım yapmasıdır. Örneğin, Güneş Dünya’ya sağladığı enerjiyi ışınım yoluyla aktarır.

Mekanik dalgalar ile enerji aktarımı

Ses ve deprem dalgaları mekanik dalgalardır. Bu dalgalar enerji taşır. Bir sistemden mekanik dalga yayılırsa bu sistemden çevresine enerji aktarılır. Örneğin, bir davula vurduğunuzda davul çevreye ses dalgalarıyla enerji aktarır. Deprem olduğunda da yerin belli noktasında biriken enerji deprem dalgalarıyla yer kabuğunun başka noktalarına aktarılır.

Elektrikle enerji aktarımı

Elektrik santrallerinde üretilen elektrik enerjisi şehirlere elektrik hatlarıyla aktarılır. Bir pilde ya da aküde depolanan enerji devredeki bir ampule yine elektrik yüklerinin hareketiyle aktarılır.

enerji aktarımı güç hatları
Elektrik güç hatları elektrik enerjisini evlerimize aktarır. Güneş’in enerjisi de ışınım yoluyla Dünya’ya aktarılır.

Enerjinin depolanması örnekleri

  • Piller ve aküler elektrik enerjisini depolar. Bir pili el fenerine takarsak fenerin yanmasını ve etrafı aydınlatmasını sağlayabiliriz.
  • Bir elektrik devresinde sığaçlar (kondansatörler) elektrik enerjisini depolayabilir.
  • Bir elektrik devresinde bobinler (indüktörler) manyetik enerjiyi depolayabilir.
  • Kömürde, petrolde ve doğalgazda kimyasal enerji depolanmıştır. Bunları bir yerden başka bir yere tankerlerle ya da boru hatlarıyla taşıyabiliriz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.